Feiler det deg noe? Ernæringsforslag fra Bjarte

januar 5, 2009

 Generelt er jeg overbevist om at de aller fleste plager vi får, har sin rot i dårlig, utilstrekkelig eller uheldig ernæring. Spesielt plager som kommer snikende, autoimmune sykdommr, degenerative sykdommer, og selvfølgelig også allergier. Og sentralt i dette står mage-tarmsystemet og fordøyelsen, Majoriteten av den vestlige verden har et fordøyelsessystem som IKKE fungerer optimalt. I såkalte primitive samfunn er det MOTSATT, det er et tankekors….

 

 

Uansett, her skal du få noen råd..

 

Kortversjonen er:

 

PÅ ET GENERELT GRUNNLAG VIL JEG SI – TEST DEG FØR DU GÅR I GANG MED DIETTREGIMER!

 

Om du da på diett og gjerne føler deg bedre, risikerer du å maskere de viktige indikatorene for å kunne avdekke en mulig allergi/intoleranse, pluss at du kan i verste fall få for lite av viktige næringsstoffer.

 

Aller først, les disse sidene;

npif.no og neurozym.com.

 

Søk kunnskap og innsikt på dise hjemmesidene, reflekter og deretter ressoner deg frem til hva som er relevant for deg. For å stille gode spørsmål om et tema, må man jo ha litt kunnskaper om det.

 

 

DERETTER, dette er hva JEG vil råde deg til og som fungerte for MEG, det vil jeg understreke. . Jeg sier ikke at det er det beste for DEG, men du kan ikke gjøre mye feil om du i hovedsak følger denne fremgangsmåten:

 

1. Du skal ha spist «normalt» , altså «dårlig» i minst 3-4 uker før du testr deg.

 

2. Bestill test-kit fra neurozym, se hjemmesiden, dette består av et reagensglass med kork, en isoporboks og en pose tørris. Ta morgenurin etter anvisning og frys ned UMIDDELBART, da har du gjort det og kan begynne på det tidkrevende.

 

2. Gå til fastlegen din og be om å få deg testet på allergi/intoleranse mot gluten (kormprotein) og kasein (melkeprotein), kvikksølv og andre allergier. Generelt , det han har mulighet og faktisk plikt til å gi deg, husk at du er hans kunde:) DA vil han tilby stort sett blodprøver, urin på kvikksølv, og disse kan avdekke en del, men SANNSYNLIGVIS ikke alt.

 

DERFOR

3. OM din egen lege ikke kan være din såkalte rekvirent overfor neurozym, se på listen over godkjente rekvirenter inne på neurozym sin hjemmeside.

 

Da er du klar for å sende urinprøven til Neurozym for analyse. Anbefaler å sende innen tirsdag/onsdag, så laboratoriet kan håndtere prøven forskriftsmessig FØR helgenø Da blir  den ikke blri unødvending oppvarmet og står i uheldige omgivelser. Dette kan nemlig sette igang prosesser i urinen og maskere peptidnivået.

 

4. Dra gjerne til Oslo etter forhåndsavtale med Balder-klinikken (se balder-klinikken.no). Det er først på slike steder man får en GRUNDIG test, der min hveteallergi ble avdekket. I tillegg tester de kroppens grunnfunksjoner, om du har cøliaki, lever, nyre, etc, pluss vitamin og mineral-tilstanden. La oss kalle den primærtesten , kostet  meg ca.1200,- pluss reisen frem og tilbake.

 

Ønsker du å ta en UTVIDET matintoleransetest (ca.115 matvarer!) hos Balder, koster det deg nye 2500-4000 kroner, avhengig av dollarkurs. Jeg tok den et halvt år etter den FØRSTE testen hos Balder (primærtesten), og parallelt med min ANDRE primærtest hos Balder. Jeg anbefaler at du like gjerne gjør det med en gang.

 

4. Når resultatene kommer fra Neurozym og Balder,  diskuter da med henholdsvis rekvirenten og fagpersonen hos Balder

 

5. SÅ kan du gå igang med diett, og gjerne probiotika for å assistere tarmbakteriene, og kutte ut en og en matvare (eliminasjonsmetoden). Evt gjøre som meg, etter noen måneder med noe jeg TRODDE var en glutenfri diett, men med fortsatte plager (pga at jeg fortsatt spiste litt gluten, drak øl med peptider i og ølgjær som jeg SENERE fikk vite at jeg ikke tålte) velge MOTSATT strategi, til det basiske, og BARE spise garantert ren mat og deretter INTRODUSERE mistenksomme matvarer en etter en. Men –  alt dette er litt lengre frem i løypa.

 

Jeg har masse tips og råd og oppskrifter i så henseende.

 

MINE ANBEFALTE DIETTPRINSIPP

 

1. Tenk i utgangspunktet at maten skal være så ren og ubehandlet som praktisk mulig. Spesielt på det jeg kaller volum-mat, altså det du spiser mye av og ofte. Man trenger ikke pulvermat. Må du ha posesaus/supper, velg alternativ uten hvete.

 

2. Kutt ut helst ALLE melkeprodukt, du kan eventuelt innta syrnede melkeprodukt og oster med sopp/penicillin.

 

3. Kutt ut all gluten OG hvete og gjær (bake/ølgjær). Jeg har spist riskaker til å ha UNDER pålegg. Ellers fins det glutenfri alternativ, basert på mel av ymse slag (potet, mais, dinkel, tapioka, amaranth, ris etc,,) har ikke selv utforsket dette ennå, vil prøve etter hvert.

 

4. Spis mye salater, gjerne med bønner, sardiner , reker, etc. Bruk gode oljer, f.eks oliven, raps og soya.

 

5. Kok opp mye når du først koker op. Jeg har alltid flere poser med frossen ris, belgfrukter (bønner, linser, kikerter og erter),  kjøtt, fisk, fugl etc, . Da er det lett å tine i mikro og lage en pannerett.

 

6. Jeg lager mye fisk på grønnsakseng, i ovn eller i gryte. Spar på kraften

 

7. Lag gjerne shaker og smoothies, men begrens eller KUTT UT melken, det fins alternativ, Soyamelk rismelk, etc. Bruk gjerne egg,  mandler, nøtter og kjerner i, da blir den ekstra næringsrik. Shaker og smoothies kan fryses

 

8. Nøtter, solsikkekjerne/gresskarkjerne og mandler. Surna grønnsaker kan kjøpes i digre plastflasker med skrukork på innvandrerbutikker. Det er godt til mye, som pickles til maten og snack. I tillegg er det bra for fordøyelsen

 

9. Smaksforsterker jeg bruker mye av er chilisaus , chutneyer, karripastaer på glass  med diverse smaker, soltørkede tomater, tomatpure, fishsauce, lime, sennep, rømme, matfløte. Ellers er det jo et utall av produkter på glass og i boks i markedet som kan anvendes. Men jeg anbefaler at du velger enkle og rene produkter (se varedeklarasjon), selv om smaksforsterkere aldri vil bli volum-mat, se pkt 1.

 

10.  Begrens sukkerinntaket til et minimum, benytt eventuelt fruktose. Spis heller tørket frukt, svisker eller rosiner

 

 

Lykke til!

 

Mvh

Bjarte

Comments

One Response to “Feiler det deg noe? Ernæringsforslag fra Bjarte”

  1. buystogolds.com on mai 14th, 2015 18:14

    buystogolds.com

    Feiler det deg noe? Ernæringsforslag fra Bjarte | Diagnoser, barnevern, psykologi, psykiatri

Got something to say?

search engine optimization